Iubirea de sine, paradisul pierdut

Island-of-Love

“Înregistrează momentele în care simţi că te iubeşti cel mai mult: ce porţi în acel moment, cine e în preajma ta, ce faci. Recreează şi repetă.” – Warsan Shire.

Se vorbeşte din ce în ce mai mult de iubirea de sine. Si asta mă bucură. Am fost educaţi să credem că o persoană care se iubeşte mult pe sine este o persoana egoistă. Trecând peste sensul limitat, consider că din iubirea de sine pot izvorî cele mai frumoase sentimente şi acţiuni orientate către ceilalţi. O persoană care se iubeşte pe sine emană încredere şi pur şi simplu străluceşte.

Una din clientele mele era foarte dezamagită că persoanele din jurul ei, în special cei de acasă, nu îi îndeplineau aşteptările, nu se comportau aşa cum şi-ar fi dorit ea. Pur şi simplu nu găsea puterea de a-i accepta pe ceilalţi aşa cum sunt. Îşi setase nişte aşteptări mari şi, de câte ori ceilalţi nu erau conformi, devenea nefericită şi avea grijă ca şi ceilalţi să ştie acest lucru. Se spune că nu poţi să iubeşti şi să nu accepţi pe cineva aşa cum e, în acelaşi timp. Dacă nu îl accepţi, atunci nu poţi să iţi manifeşti iubirea. Şi, dacă nu iţi poţi manifesta iubirea, înseamnă că în acel moment nu te iubeşti pe tine. Şi, dacă nu te iubeşti pe tine, e dificil să fii mulţumită de cei din jurul tau. Lucrând împreună, Clienta mea a conştientizat că îmbunătăţirea relaţiilor ei cu cei apropiaţi şi dobândirea sentimentului de mulţumire faţă de ce fac sau nu fac ei începe şi se termină cu iubirea de sine. Orice experienţă în afara spaţiului delimitat de iubirea de sine are rolul de a ne împinge înapoi în acest spaţiu.

Atunci când eşti nemulţumită de faptul că aşteptările nu ţi-au fost îndeplinite, întoarce-te spre tine şi întreabă-te ce stă în spatele dorinţei tale ca cineva să se comporte într-un anume fel sau ca o acţiune să aibă un anumit rezultat. Ce anume din tine doare şi iţi provoacă anumite reacţii?

Provoacă-te să te iubeşti pe tine insăţi mai profund şi mai constant şi bucură-te în fiecare zi de rezultatele acestei provocări!

Leave a Reply

Your email address will not be published.