Cum pot să (mă) iert?

Enjoying the sun

“Ierți cu adevărat atunci când poți spune “Mulțumesc pentru această experiență”.” – Oprah Winfrey

De multe ori nici nu ne dăm seama câtă râcă purtăm pe noi înșine. Greșim și ne condamnăm. Greșim și păstrăm cu noi amintirile și simțirile din acele momente. Le recapitulăm, le rescriem, le menținem vii.  Am fost învățați că greșeala este condamnabilă. Că suntem “greşiţi” atunci când greșim. Și ne-am însușit acest lucru. Ne este teamă să greșim, motiv pentru care ne este teamă să încercăm lucruri noi. Preferăm să rămânem necunoscuţi de către noi înșine decât să ne asumăm riscul de a face lucruri care să ne ajute să ne descoperim și să ne punem în mișcare potențialul.

Cu toții avem gânduri care ne apasă și care ne încarcă rucsacul pe care îl cărăm în spate (apropo de filmul „Up in the air” cu George Clooney, pe care vă recomand sa îl vedeți). O soluție ar fi să puneți pe hârtie acele lucruri care simțiți că vă apasă mai mult și să le conștientizați. Întrebați-vă, la ce îmi folosește să păstrez vie această amintire și încărcătura emoțională aferentă? Îmi servește la ceva? Ce am de învățat din experiența respectivă? Pot să identific învățămintele, să mă iert sau să iert pe cine este de iertat și să merg mai departe?

A te accepta cu propriile greșeli și a-i accepta pe ceilalți cu greșelile lor este o mare provocare, de acord. Însă acesta este unul din drumurile care duc spre liniștea ta interioară și merită efortul să nu îl ocolești.

Haideți să ne facem un bine și să nu ne mai uităm în urma noastră tot timpul, pentru că nu aceea este direcția în care mergem!

Leave a Reply

Your email address will not be published.