Suferințele noastre, între acceptare și amplificare

person-woman-summer-girl-large

“Suferința este unul dintre marii profesori ai vieții.” – Bryant H. McGill.

“Vreau să nu mai sufăr” mi-a spus una dintre extraordinarele femei cu care am avut oportunitatea să lucrez. Am fost învățați că suferința este ceva indezirabil și că trebuie să facem orice ca să o ocolim, să fugim de ea. Să refuzăm să o acceptăm, chiar dacă e a noastră, ne aparține. Chiar dacă prin ea ne conectăm cu noi însene la un nivel profund. Respingându-ne suferința, ne respingem pe noi însene. Vrând să scăpăm de acea parte din noi care doare, doare și mai tare. Atunci când ne respingem, nu ne iubim. Și, dacă nu ne iubim, închidem accesul nostru și al celorlalți către noi. Nu mai comunicăm și vrem să fim singure.

O soluție pe care a identificat-o Clienta mea a fost să conștientizeze faptul că suferința este o parte din ea. Respingându-și suferințele, se respinge de fapt pe ea însăși și asta înrăutățește lucrurile. Orice suferință poate fi mai ușor depășită atunci când o accepți. Când te accepți. În totalitate. Indiferent de ce se întâmplă în viața ta.

Orice experiență dureroasă are menirea de a ne învăța ceva. De a produce mișcări în noi înșine. De a ne împinge înainte. De a ne scoate poate, din carapacea sub care suntem tentați să ne ascundem uneori.

Acceptă-ți suferințele, așa cum sunt ele. Acceptă-te pe tine așa cum ești. Dă-ți voie să trăiești în armonie cu cursul natural al vieții și cu tine însăți! Rezultatul va fi o fundație proprie mai stabila, pe care poți să te înalți oricât de sus dorești tu!

Leave a Reply

Your email address will not be published.