Sunt prea sensibilă și mă doare

sad-smile-wallpaper-768x432

“Uneori mintea noastră are nevoie de mai mult timp ca să accepte ceva ce inima noastră știe deja.” – Anonim.

M. s-a considerat dintotdeauna o persoană mult prea sensibilă. De fapt îi era jenă că este atât de sensibilă și considera sensibilitatea un mare neajuns. Când am ales să lucrăm împreună pe acest subiect, M. avea stabilit ca obiectiv să găsească o modalitate prin care să își diminueze această sensibilitate care o apăsa foarte tare. Suferea teribil din orice. Era profund afectată atunci când șefa ei se purta mai dur cu ea și îi cerea să facă multe lucruri într-un timp scurt. Se necăjea rău ori de câte ori fetița ei nu vroia să asculte de ea. Suporta greu criticile, chiar și pe cele constructive și făcea tot ce putea ca să fie pe placul celorlalți. Îi era greu să comunice cu soțul ei pentru că acesta prefera să tacă decât să spună ceva care să o declanșeze. Obișnuia să ia toate deciziile în funcție de ce simțea. Le lua greu, de teama să nu supere pe cineva. Credința ei, că a fi o persoană prea sensibilă nu îți aduce nimic bun, o făcea să se simtă tare nefericită.

Însă ce a descoperit M. i-a schimbat viața. A înțeles că prin neacceptarea faptului că era o persoană foarte sensibilă, se respingea pe sine însăși. Și este dificil să fii în armonie cu tine însăți atunci când te respingi, când nu te accepți în totalitate așa cum ești. Și a mai aflat că faptul că era foarte sensibilă o ajuta mult în tot ce făcea. Era o persoană foarte intuitivă și îi înțelegea bine pe ceilalți. Știa să comunice pe limba lor. Conștientizând faptul că sensibilitatea o ajută mult în viață și-a schimbat perspectiva și nu a mai perceput-o ca pe ceva negativ. A îmbrățișat-o și a pus-o pe locul pe care îl merita.

Studiile arată că 20% din populația planetei este hipersensibilă, atât femei, cât și bărbați. Dr. Elaine Aron, este o autoritate în studierea comportamentului persoanelor hipersensibile. Ea spune că regiunea din creier care este responsabilă cu empatia și cu informațiile senzoriale este diferită la persoanele foarte sensibile.

Dr. Aron a identificat câteva comportamente comune ale persoanelor hipersensibile:

  • Au sentimente profunde și plâng mai ușor.
  • Li s-a spus deseori să înceteze să mai fie atât de sensibili și să fie mai puternici.
  • Le fac plăcere sporturile solo, cum ar fi ciclismul sau jogging-ul.
  • Iau decizii mai greu. Tind să se concentreze pe detalii și analizează îndelung consecințele. Sunt preocupați să nu îi supere pe ceilalți. În final, iau decizii bune.
  • Observă detalii mici, cum ar fi o tunsoare nouă sau modelul unui covor, când alții nu o fac.
  • Vor să îi mulțumească pe ceilalți.
  • Sunt extrem de empatici la durerea altora.

Dacă te identifici în cele de mai sus și te interesează mai multe informații, le găsești în cartea The Highly Sensitive Person. Dr. Aron și-a propus să facă omenirea conștientă de existența persoanelor hipersensibile și mai ales de trăirile copilului hipersensibil.

În momentul în care noi ne vom accepta experiențele și simțirile, exact așa cum sunt, fără excepții, atunci o vor face și ceilalți și toți vom fi mulțumiți.

Leave a Reply

Your email address will not be published.