Conștientizează și apreciază propriile realizări

Portrait of cute young business woman

Este incredibil cu câtă ușurință uităm lucrurile pe care le-am realizat și care ne-au umplut de bucurie la un moment dat. E ca și cum nu ar fi existat niciodată. Nu suntem obișnuiți să recreem și să repetăm ce ne-a făcut plăcere și ne-a adus bucurie. G. lucrează într-o corporație și are un job foarte activ. De dimineață și până târziu este implicată în câteva proiecte care îi plac foarte mult. Nici nu își dă seama când zboară timpul. De 3 ori pe săptămână are programat să meargă la sală și chiar merge. O dată pe lună face voluntariat la o casă de copii din București. Îi ajută pe cei mici să își facă temele. Aproape în fiecare weekend pleacă să facă ori un curs în aer liber, ori pur și simplu petrece timpul cu prietenii. În puținul timp care îi mai rămâne în weekend, își pregătește ținutele și planurile pentru următoarea săptămână. Când am început să lucrăm împreună, G. dorea să își aprecieze mai mult realizările. Să găsească satisfacție și bucurie în tot ce face. Își dorea ca aceste realizări să îi umple rezervoarele de energie consumate pentru a le atinge. Din dorința de a face performanță, se epuiza excesiv. I se părea că orice ar fi făcut nu este suficient de bun ca să fie apreciat de ea sau de ceilalți. Ce a înțeles G. de la ea a fost faptul că și atunci când nu recunoaștem că avem o limită, acea limită există și se manifestă mai devreme sau mai târziu. Primul semn este de obicei epuizarea fizică și lipsa de chef în orice faci. Apoi nu mai apreciezi ce faci. Propunându-ți prea mult, inevitabil îți va rămâne ceva ce nu ai putut să faci și atunci sentimentul final este cel al unor lucruri neterminate și al incapacității de a realiza tot ce îți propui. Soluțiile pe care le-a găsit G. au fost următoarele:

  • să analizeze toate activitățile pe care le desfășoară în mod obișnuit
  • să elimine acele activități care nu o ajutau cu adevărat să își atingă obiectivele pe care și le propunea
  • să găsească astfel mai mult timp pentru odihnă
  • să evalueze câte activități poate duce în paralel fără să își dezechilibreze viața
  • să finalizeze activități, înainte de a introduce altele noi în spațiul liber rămas
  • să își facă un “Caiet al realizărilor” în care să treacă toate obiectivele atinse și cum s-a simțit atunci când le-a atins.

O altă soluție recomandată ca să conștientizezi propriile realizări este să ții evidența lor și să le expui într-un loc vizibil. Acest lucru te va ajuta să vezi progresul pe care l-ai făcut în timp. Să te reconectezi la acele momente în care te-ai simțit foarte bine cu tine însăți, că ai avut puterea să miști munți din loc. Starurile păstrează Oscar-urile la vedere. La fel și sportivii își pun medaliile și cupele în locuri unde să le vadă zilnic. Asta le reamintește că sunt capabili de performanțe mari și îi motivează să încerce din nou. Nu te oprește nimic să faci și tu asta. Pune la vedere lucruri care îți reamintesc și te fac să retrăiești momentele de victorie. Creează propriul tău perete sau raft al succesului și la fiecare sfârșit de zi recapitulează momentele de care ești mândră și scrie-le în “Caietul realizărilor”.

Mult succes!

Leave a Reply

Your email address will not be published.