6 factori esențiali pentru o relație pe termen lung

secrets-to-happy-relationship

„Cea mai bună relație este cea în care iubirea reciprocă depășește nevoia fiecăruia.” – Dalai Lama.

Cu toții ne dorim relații reușite pe termen lung. Investim sentimente, timp și practic tot ce ține de noi în ele. Însă la un moment dat uităm care au fost principalele lucruri care ne-au adus și ținut împreună. Psihologul social Arthur Aron, spune că sunt 6 factori esențiali pentru o relație reușită pe termen lung:

  1. Să nu te afli sub un stres puternic. În circumstanțele unui stres puternic, să ne amintim că acele circumstanțe nu sunt rezultatul a cine suntem noi sau a cine este partenerul nostru, ci doar a situației în care ne aflăm.
  2. Să ai un suport bun de la familie și prieteni. Acesta este foarte important, mai ales după ce apar copiii.
  3. Să ai un bun management al propriei anxietăți, al presiunilor și a insecurității. Persoanele care sunt fericite în cea mai mare parte a timpului, sunt fericite și cu orice partener. Persoanele care sunt în mod obișnuit într-o stare de nemulțumire, vor fi mai fericite la începutul unei relații, după care vor reveni la starea lor obișnuită și vor da vina pe partenerul lor pentru ce li se întâmplă. Cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru ca o relație să meargă este să faci ceva în legatură cu tine însăți. Psihoterapie, meditație și orice este necesar pentru binele tău, al partenerului tău și pentru binele relației.
  4. Să comunici bine. Abilitățile de comunicare sunt esențiale pentru o relație de lungă durată și chiar dacă cineva nu le are, ele pot fi învățate.

Arthur Aron spune că dacă partenerii stăpânesc acești factori, orice relație are șanse mari să fie cât mai lungă și satisfăcătoare. Însă s-ar putea să fie cam lipsită de sare și piper. Sunt alți 2 factori esențiali pentru ca o relație să fie dincolo de doar OK:

  1. Să te entuziasmezi de succesele partenerului, să le celebrați împreună. Să te bucuri cu sinceritate de succesele acestuia. Acest lucru se pare că are un impact pozitiv enorm asupra relației.
  2. Să îți faci timp o dată pe săptămână să faci ceva nou împreună cu partenerul tău. Bucurați-vă împreună de o activitate diferită.

Tu câți din cei 6 factori ai bifat? Care este factorul care crezi că te ajută cel mai mult în relația ta cu partenerul de viață? Orice relație poate fi minunată dacă vrem! Și dacă vrem, putem!

Leave a Reply

Your email address will not be published.