Aleg entuziasmul!

10979528_839612049432841_709372354_n

“Entuziasmul mișcă lumea.” – Arthur Balfour.

Ne ridică până la cer atunci când îl avem și parcă nimic nu are sens, atunci când ne lipsește. Entuziasmul este un ingredient esențial al unei vieți pline de sens și bucurie. Este motorul dezvoltării personale. Pentru că acolo unde există entuziasm, frica se face mică, curajul pășește în față și totul devine posibil.

Săptămâna trecută, cu ajutorul unei persoane pe care o respect și o admir mult, mi-am făcut un top 10 al valorilor care contează cel mai mult pentru mine. Am lucrat 2 ore ca să le așez în ordinea reală și rezultatul m-a uimit.

În ultimul timp, nu înțelegeam de ce îmi pierd în mod constant entuziasmul în unele activități pe care le fac. Facând acest top am aflat că valorile conectate cu acele activități se aflau în partea de jos a topului. Adică, îmi direcționam energia spre o activitate pe care trebuia să o fac, dar mintea și sufletul îmi stăteau în permanență la activitățile pe care îmi doream să le fac.

Prin acel exercițiu am căpătat multă claritate și faptul că am înțeles motivul agitației mele interioare, mi-a adus multă liniște și mi-a crescut capacitatea de concentrare și energia cu care fac ce trebuie și ce îmi doresc să fac.

În cartea sa Forța entuziasmului, Norman Vincent Peale, considerat părintele gândirii pozitive, spune că entuziasmul este forța care îi transformă pe oameni în făuritori de miracole.

Am întâlnit aici o idee interesantă care ar putea să te ajute și pe tine. Am auzit pentru prima dată de ventilație mentală. Adică, pentru a fi capabili să ne păstrăm pozitivi și entuziaști este important ca la sfârșitul fiecărei zile să facem un exercițiu de ventilație mentală. A păstra mintea liberă de gânduri negre este o muncă de fiecare zi.

Cum facem asta?

La sfârșitul zilei trecem în revistă momentele neplăcute de pe parcursul zilei, greșelile pe care le-am făcut, tot ce ne-a deranjat. Extragem învățămintele din tot ce s-a întâmplat. Grupăm toate aspectele neplăcute și ne imaginăm că le aruncăm din mintea noastră. Că le punem într-un sac de gunoi și le aruncăm la tomberon. Se pare că acest exercițiu funcționează cel mai bine după o practică mai lungă.

Un lucru este clar. Este dificil să ai și entuziasm și gânduri negative în același timp. Așa că stă în puterea noastră să alegem să rulăm la nesfârșit gânduri negative sau să le aruncăm la tomberon și să lăsăm entuziasmul să ne umple de viață!

Leave a Reply

Your email address will not be published.