Stimă de Sine sau Auto-compasiune?

high-self-esteem

Dacă dorești să ai succes în viață atunci uită de întărirea stimei de sine și preocupă-te mai mult de auto-compasiune. Se pare că stima de sine prea ridicată duce la violență și la frica de succes.

Stima de sine se referă la cât de competent te simți, la cum percepi judecățile celorlalți. Studii efectuate de psihologul Ray Baumeister arată că, criminalii au o stimă de sine mult mai ridicată decât majoritatea populației.

Stima de sine bazată pe validarea pe care o primim de la ceilalți și pe dovedirea competențelor noastre, duce la anxietate și depresie.

Auto-compasiunea nu depinde de Imaginea de Sine și nici de aprobarea celorlalți. Ci înseamnă să îmbrățișezi toate aspectele existenței tale fără să te judeci. Sentimentele tale despre tine nu depind de succesele sau eșecurile tale.

Studiile au reliefat 3 factori cheie ce conduc la auto-compasiune:

  1. Fii bun cu tine. Acceptă-ți defectele fără a te judeca și critica aspru.
  2. Înțelege că ești parte din umanitate. Acceptă că greșeala este omenească și asta nu înseamnă că ești mai puțin vrednic.
  3. Fii prezent la ce se întâmplă în fiecare moment al vieții tale. Fii atent la gândurile și sentimentele tale fără a le lăsa să te definească.

Într-un studiu cercetătorii i-au invitat pe participanți să descrie care sunt cele mai mari slăbiciuni ale lor. Atât persoanele cu un nivel de auto-compasiune ridicat, cât și cele cu un nivel de auto-compasiune scăzut au folosit același număr de cuvinte negative pentru a-și descrie slăbiciunile. Cu toate acestea, cei cu un nivel de auto-compasiune ridicat au înregistrat un nivel mai scăzut al anxietății în timpul exercițiului.

Tu câtă auto-compasiune manifești în viața ta?

Leave a Reply

Your email address will not be published.